Kyrkan ska inte ”bota” eller ”omvända” homosexuella #blogg100 /23


Svenska Dagbladet har idag ett långt och välskrivet reportage om ett gaypar i Kinna. De gifte sig kyrkligt i höstas, och har sedan utsatts för hatbrott av olika slag. Och som om det inte var illa nog, så får de båda männen ingen stöttning av Svenska kyrkan i Kinna. En av dem utsattes som ung för omvändelseförbön av dåvarande prästen, dvs omvändelse till heterosexualitet, och uppmaningar att bete sig mer maskulint och undertrycka sin sexualitet. Och nuvarande kyrkoherden talar öppet i reportaget om att han själv är emot äktenskap för homosexuella och om sin övertygelse att de genom förbön och kristen tro kan vända sin sexuella läggning. Han brukar själv rekommendera bibelläsning som hjälp.

Det gjorde mig bedrövad att läsa om Håkans och Roys situation. Det är viktigt att den lyfts upp i ljuset, att den inte tystas ner. Men jag kände också att detta tack och lov är ett undantag i den kyrka jag tillhör, jobbar för och älskar. Den kyrka som står för öppenhet, närvaro och hopp. Den kyrka som predikar alla människors rätt till kärlek. Den kyrka som 2009 öppnade den kyrkliga vigseln för par av samma kön, som vill uppmuntra och hjälpa älskande par att leva tillsammans i trohet.

Därför är det med viss ilska jag noterar att Tobias Brandel i sin krönika i anslutning till reportaget gör en orättfärdig koppling mellan den misstro som hbt-personer känner gentemot Svenska kyrkan och vad som pågår i Uganda och Ryssland. Att det finns en (liten) grupp präster inom Svenska kyrkan som likt reportagets kyrkoherde inte viger homosexuella (men kyrkan ordnar alltid en vigselpräst!), och ”starka grupperingar som förespråkar olika former av särlösningar för hbt-personer” (vilka dessa ”starka” grupper är framkommer inte av krönikan) är ju långt ifrån någon parallell till Uganda och Ryssland. Brandel skriver ju om den kyrka vars kyrkomöte redan 2005 beslutade om följande konstateranden:

  • Det är uteslutet att fördöma den homosexuella personen eller att skuldbelägga den homosexuella orienteringen.
  • Kyrkan skall aktivt motverka diskriminering av personer på grund av sexuell orientering.
  • Svenska kyrkan bör inte sanktionera eller driva en organiserad verksamhet i syfte att ”bota” homosexuella från deras läggning.
  • Homosexuell orientering, eller ett liv i partnerskap, är inte ett motiv för att vägras vigning till kyrklig tjänst.

Detta gäller fortfarande. Och när någon bryter mot det ska det naturligtvis lyftas fram i ljuset – därför är SvD:s reportage viktigt. (Jag lämnade för övrigt ut detta till SvD i fredags, synd att de inte också redogjorde för kyrkans officiella hållning i form av dessa beslutspunkter).

Biskop Per Eckerdal är också intervjuad i anslutning till reportaget (fast bara på webben, inte i papperstidningen). Han är tydlig och beklagar det sätt som reportagets kyrkoherde utövar sexuell vägledning på. Och det blir ju en sak mellan kyrkoherden och honom som tillsynsansvarig biskop. Men biskop Per talar också om allas vårt ansvar: ”I en sådan situation ger även tystnaden i ett samhälle rörelseutrymme för hatiska och homofoba stämningar.”

Man har ett ansvar också om man är tyst. Vi måste komma ihåg det.

Annonser

Om Ewa

Ju äldre jag blir desto mer fascinerad blir jag av möten. Inte sammanträden, utan de stunder i livet när jag verkligen möter någon - i en blick, i ett samförstånd, i en åsikt, en insikt, en aha-upplevelse. En bebis genomträngande, avslöjande blick, min hundkompis Mira som förstår när jag mår dåligt, bästa vännen L som skickar ett sms just i den stund jag behöver det som mest. Sånt vill jag skriva om!
Det här inlägget postades i Aktuellt, Relationer och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s