Dra på munnen åt Johan Glans – och stöd kampen mot hungern! #blogg100 /21


Det är ju fullständigt galet, faktiskt! Det finns alldeles tillräckligt med mat på jorden för att det ska räcka till alla människor – och ändå är var åttonde människa undernärd. Ändå finns det människor som vaknar hungriga och går och lägger sig hungriga, varje dag. Som kämpar varje dag, året om, för att deras barn inte ska svälta ihjäl.

Och så finns det såna som vi, som får anstränga oss hårt för att inte slänga mat varje dag. Som behöver utmanas till exempel av Svenska kyrkans fasteutmaning 2014: ”Sluta slänga”. I genomsnitt slänger varje svensk 72 kilo mat per år i soporna – och en del av detta är mat som skulle kunna komma till nytta. Det manar till eftertanke, vad väljer vi och vad väljer vi bort? Att faktiskt äta upp den mat vi köper kan vara ett sådant val (du hittar tips på hur du kan minska ditt matsvinn via fasteutmaningslänken ovan).

Trots att det finns tillräckligt med mat på jorden för alla människor, är ökad jordbruksproduktion en central del i arbetet för att minska hungern i världen. Det beror på att många av dem som har för lite mat försörjer sig inom det småskaliga jordbruket, och saknar förutsättningar att få en rimlig försörjning från sitt jordbruk. Och där finns det ett perspektiv till. Många av dem som hungrar på jorden är kvinnor eller flickor. 

Kvinnor utgör en stor del av jordbrukarna i Afrika, Asien och i viss mån Latinamerika. Men de har sämre tillgång till mark, utbildning och krediter än män har och får därmed lägre avkastning. Om kvinnorna i dessa regioner hade samma tillgång till jordbruksresurser som män, skulle det både främja jämställdheten och öka produktionen betydligt. FN beräknar att det skulle minska antalet hungriga i världen med 100-150 miljoner människor. Fattar ni – upp till 150 miljoner människor skulle kunna slippa vara hungriga! Om kvinnor fick samma förutsättningar som män.

(De två ovanstående styckena har jag inte kommit på själv. Jag har snott dem ur en debattartikel på kvinnodagen, underskriven av Svenska kyrkan internationella chef Erik Lysén. Artikeln publicerades i ett 30-tal tidningar)

Svenska kyrkans fastekampanj har temat ALLT för att utrota hungern. Man kan engagera sig hur mycket som helst i den frågan, men det allra minsta man kan göra är att sms:a HOPP till 72950, då stöder man kampen mot hungern med 50 kr.

Svenska kyrkan jobbar mot hunger och för rättvisa i många länder i världen, och varje krona är viktig i det arbetet. Det har till exempel prästen Albin Olsson (spelas av Johan Glans) från TV-serien Halvvägs till himlen kommit på. Den här lilla filmen har redan spridits för fullt i sociala medier i dag, men jag vill inte vara sämre. Dra på munnen och gläds åt att skådespelaren Johan Glans och TV4 lånar ut rollfiguren Albin för en god sak, utan att ta betalt för det. Och ärkebiskop Anders Wejryd spelar sig själv med en god portion humor. ALLT för att utrota hungern!

Annonser

Om Ewa

Ju äldre jag blir desto mer fascinerad blir jag av möten. Inte sammanträden, utan de stunder i livet när jag verkligen möter någon - i en blick, i ett samförstånd, i en åsikt, en insikt, en aha-upplevelse. En bebis genomträngande, avslöjande blick, min hundkompis Mira som förstår när jag mår dåligt, bästa vännen L som skickar ett sms just i den stund jag behöver det som mest. Sånt vill jag skriva om!
Det här inlägget postades i Aktuellt, Reflektion och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s