Medmänsklighet mot extremism


SÄPO har kartlagt 200 islamistiska extremister i Sverige, berättade SVT Aktuellt ikväll. Jag vet inte om det är att betrakta som många, men enligt inslaget är antalet tämligen konstant, det varken ökar eller minskar över tid.

I studion möttes demokratiminister Birgitta Ohlsson och Omar Mustafa från islamiska rådet, för en diskussion om hur extremismen ska motverkas i Sverige. Demokratiministern var uppenbarligen medietränad, men uselt. Det är bra att ha förberett ett eget budskap, men man måste också kunna lyssna och svara på frågor. Programledaren Lennart Persson är tålmodig, så han lät henne tala till punkt, men efter att ha ställt samma fråga två gånger och inte fått svar vände han sig till Omar Mustafa. Han talade klokt och sansat om vikten av att samtala och vägleda dem som lockas av spänning och våld och kanske drivs av ett utanförskap. Som lyssnare blev jag mer övertygad av Mustafa än av demokratiministern.

Text-tv rapporterar att det blir en riksdagsdebatt om ”våldsbejakande islamistisk extremism”  i januari nästa år. Enligt talman Per Westerberg (M) har alla partier gått  med på att ställa upp. Sverigedemokraterna begärde debatten under tisdagen men då meddelade bl.a Moderaterna och Socialdemokraterna att de skulle tacka nej till en riksdagdebatt i frågan. Undrar vad som fick dem att svänga? Och kommer man även att debattera t ex våldsbejakande högerextremism eller våldsbejakande vänsterextremism?

”Nu är det viktigt att religiösa, humanistiska och politiska ledare tar sitt ansvar för att inte skadan ska bli större genom att enstaka våldsmän utmålas som representanter för en religion eller en etnisk grupp”, skriver Sveriges Kristna Råds presidium. ”Låt oss tillsammans bilda en medmänsklig front mot förenklade hatbilder och fanatism vare sig den klär sig i religiösa eller politiska ideologiska motiv. Den enda kraft som kan övervinna omänsklighet är medmänsklighet.”

I agree.

Annonser

Om Ewa

Ju äldre jag blir desto mer fascinerad blir jag av möten. Inte sammanträden, utan de stunder i livet när jag verkligen möter någon - i en blick, i ett samförstånd, i en åsikt, en insikt, en aha-upplevelse. En bebis genomträngande, avslöjande blick, min hundkompis Mira som förstår när jag mår dåligt, bästa vännen L som skickar ett sms just i den stund jag behöver det som mest. Sånt vill jag skriva om!
Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Medmänsklighet mot extremism

  1. Hans Josefsson skriver:

    Debatten blir om våldsbejakande extremism, inte specifikt om våldsbejakande ISLAMISTISK extremism som SD ville ha. Det var nog den viktiga förändringen som fick de övriga partierna att ställa upp.

  2. manderia skriver:

    Aha. Då rapporterar text-tv fel, alltså?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s