Lite varmare i Köpenhamn


I det stora klimatmötet diskuterar världens ledare gradantal, utsläpp och bindande eller inte bindande avtal. Små öriken försöker hävda sina rättigheter samtidigt som de stora nationerna överröstar. Orangeklädda YMCA-ungdomar från olika delar av världen syns och hörs, de påstår att det är ”de ungas dag” idag. På FN:s dag för mänskliga rättigheter. 

Då samlas i Svenska Gustafskyrkan människor till en mångreligiös ceremoni för att manifestera ”Hopp för framtiden”. 

Klockor ringer – 350 slag för klimatet – någon spelar flöjt, unison sång blandas med hinduisk mantrasång, och kristna, judar, buddister, muslimer reflekterar eller läser ur sina heliga böcker. ”Religioner uttrycker hopp i kampen mot uppgivenhet – det är därför vi är här, och det tänker vi fortsätta med”, säger ärkebiskop Anders Wejryd under ceremonin. Sen läser alla gemensamt några rader ur FN:s deklaration för mänskliga rättigheter. Det handlar om att agera mot varandra som syskon, alla är födda fria och lika värda.

Allt som allt blir det just den religiösa manifestation som den var tänkt att vara. ”Vi vill alla göra skillnad. Vi gör skillnad. Vi kan alla göra val som gör världen bättre. Världen är inte något utanför oss. Vi är världen”, reciterar buddisten Pia med suggestiv röst och får oss att känna oss viktiga.

Psalmen O store Gud, fredsbön och välsignelse från Grönland och indisk dans blir den självklara men så brokiga avslutningen. Kanske blev Köpenhamn en smula varmare just de här timmarna. Men på rätt sätt.

Annonser

Om Ewa

Ju äldre jag blir desto mer fascinerad blir jag av möten. Inte sammanträden, utan de stunder i livet när jag verkligen möter någon - i en blick, i ett samförstånd, i en åsikt, en insikt, en aha-upplevelse. En bebis genomträngande, avslöjande blick, min hundkompis Mira som förstår när jag mår dåligt, bästa vännen L som skickar ett sms just i den stund jag behöver det som mest. Sånt vill jag skriva om!
Det här inlägget postades i Möten. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s